Autor: Eliisa Matsalu • 28. mai 2019

Aktsiisilangetus jääb piirikaubanduse vastu lahjaks

Valitsuse otsus langetada lahja ja kange alkoholi aktsiisi 25% on küll samm õiges suunas, kuid lahja alkoholi puhul võib sellest liiga väheks jääda, et piirikaubandus kaoks.
Alkoholi kokkuostmine Valkas asuvas alkoholipoes Alko 1000 on kestnud juba aastast 2017.
Foto: Andras Kralla

Keskerakonna, Isamaa ja EKRE valitsus otsustas täna langetada selle aasta esimesest juulist alkoholiaktsiisi 25%. A. le Coqi juht Tarmo Noop sõnas, et selline otsus aitab kindlasti taastada kaubandust Põhjarannikul, kuid lõunapiiril see olukorda ei paranda.

„Selleks pidanuks lahja alkoholi aktsiisi rohkem langetama. Kuid ma saan aru, et tegu on poliitilise kompromissiga,“ rääkis Noop.

Tema sõnul ei peaks kange alkoholi aktsiisi üldse nii palju langetama. „Kuid alustuseks asi seegi,“ ütles ta. Kokkuvõttes usub Noop, et järgmisel aastal laekub kindlasti eelarvesse rekordiliselt aktsiisi.

Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme Enn Pareli sõnul toetab liit aktsiiside langetamist, kuna piirikaubandus on Eesti majandust palju räsinud. „On aeg see ratas tagasi keerata,“ ütles ta.

Siiski juhib väikepruulijate liit Pareli sõnul tähelepanu sellele, et endiselt on lahendamata väiketootjate aktsiisimäära piiri probleem. „Oleme mitme valitsusega seda probleemi arutanud. Eesti väiketootja on kehvas olukorras, kus meie aktsiisipiir on 6000 hektoliitri peal, samas mujal on see määr kordades suurem. Oleme pettunud,“ ütles ta.Parel avaldas lootust, et uus valitsus võtab neid kuulda.

Sõerd: meie langetaks veel rohkem

Reformierakonna liige Aivar Sõerd ütles, et nende erakond esitas sarnase eelnõu aktsiiside langetamise kohta mai alguses. Eelnõude erinevus seisneb vaid selles, et Reformierakonna eesmärk on saada õllekohvri hind võrreldes Läti hindadega väiksemaks kui kaks eurot ja kange alkoholi hinna väiksemaks kui 1 euro. See aga tähendab seda, et lahja alkoholi aktsiisis tuleks langetada rohkem kui valitsuse pakutud 25%.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077